main logo
4951

Peste 70% din străini care au cerut cetățenia R. Moldova sunt din Rusia

Peste 70% din cetățenii străini care în ultimii doi ani au depus documente pentru obținerea cetățeniei R.Moldova sunt din Federația Rusă. Datele au fost prezentate de Agenția Servicii Publice care a solicitat Guvernului modificarea unor prevederi din legislație ce se referă la termenele de prestare a serviciilor în materie de cetățenie.

Peste 70% din străini care au cerut cetățenia R. Moldova sunt din RusiaFoto: Simbol

Potrivit autorităților, situația geopolitică din regiune, generată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a influențat la sporirea numărului de persoane care aplică la cetățenia Republicii Moldova, în special cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova peste 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa 20% cetățenii Ucrainei”, se arată în document.

În acest sens, menționează ASP, urmare a examinării cererilor pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere au fost identificate tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți, care au fost prevenite datorită verificării autenticității acestor documente prin interpelarea autorităților emitente și avizării cererilor respective de către Serviciul de Informații și Securitate.

„Până la ridicarea stării de urgență, Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr.61 din 27.02.2023 prevedea că persoanele care solicită determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova, precum și acelea născute pe teritoriul Republicii Moldova, dar care nu dețin dovada cetățeniei și solicită recunoașterea acestora în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova, prezentau suplimentar la documentele prevăzute de cadrul legal, autobiografia și certificatul de cazier judiciar, iar cererile solicitanților cu documentele aferente se avizau de către Serviciul de Informații și Securitate. Astfel, odată cu ridicarea stării de urgență constatăm că reglementările actuale enunțate supra nu asigură nivelul adecvat de siguranță în prevenirea cazurilor de recunoaștere a persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova, în situațiile în care acestea prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică”, precizează Agenția.

Impedimentul de bază, susțin reprezentanții ASP, constă în termenele restrânse de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova și pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt insuficiente pentru avizarea cererilor și a materialelor aferente de către Serviciul de Informații și Securitate, precum și pentru verificarea autenticității documentelor prezentate, eliberate de către autoritățile competente ale altor state.

În aceste circumstanțe, ASP a solicitat extinderea termenului de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova – de la „20 de zile lucrătoare” la „până la 6 luni” și a termenului pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova - de la „în ziua adresării” la „6 luni”.

Documentul urmează să fie propus spre consultări publice, după care expediat Guvernului spre aprobare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării